Vi har tagit fram 3 olika 3D-filmer som kan ses på Youtube i HD-kvalitet

Det nya Göteborg – Viking green city visionen har nu digitaliserats i sin helhet. Här kan Du se några filmer (HD) från denna digitala 3D värld.

Syftet är att studera, planera o möjliggöra för ”livet mellan husene” så, som arkitekten Jan Gehl missionerat om sedan nästan ett halvt sekel.
Ikonbyggnaden längst ut på Bananpiren är tänkt att bli Sveriges frihetssymbol i världen och symbolisera entreprenörskap, vår vilja och frihet att förändra och bygga framtid med högt ställda krav på ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.

Helikoptervy över Det nya Göteborg

Film nr 1 visar en helikoptervy över den nya staden. Filmen ger en överblick över hur staden byggs upp av organiskt formade kvarter och hur kanaler genomkorsar området. Staden skall kunna växa organiskt och ge plats för upp till 15.000 boende och 15.000 arbetsplatser. Modellen visar en tät, hög och grön blandstad. Stadens karaktär framträder tydligt med hus, som har riktiga tak. På plan 5 finns gröna ytor med plantering och odling för husbehov. Något av en ny koloniträdgårdsidé.
I markplan finns kvartersparker centralt placerade i varje kvartersklunga. Utmed kajer planteras trädalléer som ger vindskydd och skugga och därmed ett bättre makroklimat.
Det nya Göteborg planeras på de gåendes och cyklandes villkor. Fordon som drivs på el eller komprimerad luft får köra här i området i låg hastighet. Fordon tillåts avge högst 0% i emissioner.
Området försörjs av kollektivtrafik både med spårvagn och buss som kör runt området ungefär där stombussen idag kör. Person- och varutransporter sker till stor del på vattnet. En ny gång o cykelbro föreslås från platsen där barken Viking idag ligger. e
Den nya älvbron som är under planering är här visad som lågbro och mynnar i ett triangulärt kommunikationstorg i den nya staden, där bilar kör ner under mark och buss o spårvagn ovan jord. Platsen kan jämföras med Korsvägen i Göteborg.
Den nya staden byggs på de pirer som idag finns i Frihamnen. De kanaler o vattenvägar som genomkorsar staden erbjuder transportväg för både varor och personer men ger även en behaglig atmosfär för de som vistas i staden.

Tur med båt från Lilla Bommen in i kanalerna i Det nya Göteborg

Film nr 2 Du åker med båt från Lilla Bommen in i den nya staden vid vattnet. Vi passerar Bananpiren och åker in i kanalerna. På höger hand ligger den f.d. DFDS terminalen som byggts på. Här planeras ett publikt torg med kampaniler precis som vid St. Marcusplatsen i Venedig. Färden fortsätter sedan in mot en av lagunerna. Där blickar vi runt och ser även några restauranger formade som små öar.

Promenad utmed kajen i Det nya Göteborg

Film nr 3. En kajpromenad i väster, som börjar vid Sveriges Radio och går mot Vikingakuben -Sveriges nya symbol, som står för frihet och entreprenörskap. Vi tittar in i gränder o olika kanaler. Slutligen ser vi Bananpiren med hamnbassängen innanför, som även rymmer en ny kryssningsterminal i sockeln på ikonbyggnaden.

Det här inlägget postades i Nyheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>